5 MISSTAG SOM DU GÖR NÄR DU SABRERAR DIN CHAMPAGNE

Loading...
5 MISSTAG SOM DU GÖR NÄR DU SABRERAR DIN CHAMPAGNE

5 MISSTAG SOM DU GÖR NÄR DU SABRERAR DIN CHAMPAGNE

Det kan tyckas vara en utmaning att sabrera en champagne. Men med dessa 5 enkla och lätta knep behöver det inte längre vara en utmaning. Så nu kan du vara mannen eller kvinnan som står för det festliga inslaget -som aldrig blir omodernt - till alla livets stora och små händelser och fester.

 

FÖRST LITE FÖRHISTORIA

Det kommer kanske inte som någon överraskning att champagne sabrering tog sina första steg i Frankrike. Men när och hur fenomenet uppstod är tyvärr en fråga om myter och gissningar.

 

Napoleon 

En historia säger att den uppstod under den franska revolutionen, när Napoleon Bonaparte troligen drog sitt svärd och sabrerade en champagne. Och han sägs vara mannen bakom citatet: "När du vinner förtjänar du champagne. När man förlorar behöver man det." Så kanske är historien sann.

En annan säger att det uppstod mer av en slump, när en officer hade fått med sig en flaska champagne från en fest. Han måste ha haft svårt att öppna flaskan samtidigt som han försökte kontrollera sin häst, så i stället för att använda den vanliga metoden drog han sin sabel och sabrerade korken.

 

NU TILL DE 5 PUNKTERNA

När du väl har lärt dig de fem punkterna nedan kan du sabrera en champagne när som helst och med nästan vad som helst. Allt handlar om tekniken - och sedan är det bara fantasin som sätter gränser för vad du försöker sabrera den med... Kanske foten på ett vinglas?

 

PUNKT 1 - SE TILL ATT DU VÄLJER RÄTT FLASKA

Alla flaskor är inte likadana och därför är inte alla flaskor lika lätta att sabrera. Den typ av flaska du behöver är den som ger mest tryck. Eftersom det är trycket som kommer att göra det mesta av arbetet åt dig är detta viktigt.


champagne

Som tur är, är det en enkel lösning på det. Faktum är att de allra flesta mousserande viner, champagner och cavas kommer i den här typen av flaskor. Du ska dock vara uppmärksam på Prosecco, som har mindre tryck i flaskan.

 

Se vårt stora urval av champagne här

 

PUNKT 2 - ÄR FLASKAN TILLRÄCKLIGT KALL?

För att göra det enklast för dig själv, se till att flaskan är kall. Ju kallare flaskhalsen är, desto lättare är det att sabrera den. Så antingen lägger du flaskan i frysen i några minuter eller så lägger du den på is i en champagnekylare.

 

 

Om flaskan inte är tillräckligt kall är det risk för att flaskhalsen förstörs helt och hållet.

 

Se vårt sortiment av champagnekylare här →

 

PUNKT 3 - FÖRBERED DIN FLASKA

Innan du börjar sabrera din champagne är det viktigt att du tar bort alla papper och folie som kan vara i vägen när sabeln träffar flaskans topp. Se också till att ta bort det lilla metallnätet som sitter runt korken och håller fast den.

När du har tagit bort detta, är din champagne redo att sabreras.

 

PUNKT 4 - HITTA SAMLINGEN PÅ FLASKAN

Längs med alla flaskor med mousserande vin finns en samling där glaset har smält ihop en gång i tiden. Det är möjligt att känna sig fram till den med fingertopparna, men du kommer förmodligen också att kunna se den. Det är denna samling som gör det möjligt för dig att sabrera din champagne perfekt och med nästan vilket som helst föremål.

 

 

PUNKT 5 – NU ÄR DET DAGS

Nu är du äntligen framme vid den punkt där det blir riktigt kul. Nu ska du sabrera champagnen.

Håll flaskan i en hand och försök att vinkla den ungefär 45 grader uppåt. Proppen kommer att flyga i väg med en enorm kraft och flyga 12 till 15 meter bort, så se till att du inte riktar flaskan mot någon.

Kom ihåg att det inte handlar om muskelstyrka när du ska sabrera en champagne, det är trycket i flaskan som ska göra jobbet åt dig. Om du träffar flaskan på dess svagaste punkt kommer den att ge upp med det samma, och toppen flyger av.

Stryk eventuellt sabeln upp och ner längs samlingen några gånger och sedan är det bara att slå till.

 

OCH VERKTYGEN?

Det mest optimala verktyget för champagne sabrering är förstås en champagnesabel, som till exempel den här från det populära märket Laguiole - Köp den här →

 

Se de andra sablarna här →

Men när du väl behärskar tekniken kan du göra det med en smörkniv, botten av ett vinglas eller något helt annat.
Den gyllene regeln är dock att ju tyngre verktyget är, desto lättare är det.

ÄR DET RISKABELT ATT ANVÄNDA EN CHAMPAGNESABEL?

Nej, om du följer ovanstående tips och tricks behöver du inte vara orolig när du ska sabrera en champagne.

Sabeln är inte vass och därför kan du inte skära dig på den.

Det är dock alltid viktigt att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, till exempel att inte sikta på någon och att se till att det finns gott om utrymme där du ska göra det.

När du är klar kommer spetsen på flaskan som du häller ur att vara vass, så du måste naturligtvis vara extra försiktig här.Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.8
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna