LÄR DIG ATT NAVIGERA I EN VÄRLD AV COCKTAIL SHAKERS

Loading...
LÄR DIG ATT NAVIGERA I EN VÄRLD AV COCKTAIL SHAKERS

Även den minst erfarna personen utan kunskap om shakers och bartender-världen kommer att förstå att en shaker är ett nödvändigt verktyg för en bartender. Alla har suttit vid en bar och observerat hur bartendern skapar läckra drinkar med hjälp av en shaker. En skicklig bartender får det att se lekande lätt ut, och som kund tänker du kanske inte alltid på de många valen som ligger bakom valet av vilken shaker bartendern använder.

Det finns olika shakers, var och en med sina fördelar, och olika bartendrar har också sina favoriter. Här får du en guide för att hjälpa dig att navigera i världen av varierad barutrustning, oavsett om du vill lära dig att blanda drinkar själv eller bara vill förstå tankarna som går genom en bartenders huvud medan de blandar en drink åt dig.

en Manhattan cocktail shaker

Boston shakern är en klassiker

Det är ingen skam att säga att om det är en shaker som är speciellt populär, så är det den som kallas 'Boston', som i många år har varit den mest använda. Boston shakern har en historia som går tillbaka till 1800-talet, så den har verkligen stått tidens prövning.
Den klassiska Boston shakern består av två delar: den övre delen är gjord av metall, och den nedre delen är ursprungligen gjord av glas, även om det också finns exempel där den nedre delen är gjord av metall. Man blandar drinken i glaset med de ingredienser man önskar, samt is och andra element. Sedan placerar man den övre metall-delen över glaset och skakar i upp till en minut så att ingredienserna blandas och drycken kyls av av isen.
 
Sedan måste man sila bort isen när man häller drinken i ett glas. Detta kan göras med olika typer av silar. Om du är en mer erfaren bartender kan du också se till att öppningen mellan glas och metall är tillräckligt liten för att isen ska stanna i glaset medan du häller. Detta kräver dock god kontroll över drycken, eftersom det kräver koncentration och erfarenhet.
 
Hos Barlife hittar du olika typer av Boston shakers;
 
Se det stora urvalet av shakers vi erbjuder hos Barlife här.
 
En av de klassiska och enkla varianterna är den amerikanska Boston shakern, som kan rymma upp till 80 cl. Metall-delen är gjord av rostfritt stål, och glas-delen är gjord av ett hållbart material. Det är viktigt att inte använda vanligt glas istället för det glas som följer med Boston shakern, eftersom det är speciellt behandlat för att klara belastning, något vanligt glas inte kan göra.
 
Den amerikanska Boston shakern kostar 169 kr. och är en bra start eftersom den gör precis vad den ska, och du kan även göra häftiga trick med den. Du kan också få en Boston shaker i koppar, som ger en speciell effekt när du blandar. Om du vill ha mer användarvänlighet kan du hitta en Boston shaker med recept och mätningar på glaset, vilket gör det enklare och mer inspirerande för dig som bartender att blanda drinkar.

Cobbler: den tredelade shakern

En annan klassisk shaker är Cobbler shakern, som de flesta nog har sett.
 
 
Medan Boston shakern bara består av två delar har Cobbler shakern fler. Denna typ av shaker består av en metallbotten, som är själva behållaren där du häller din dryck. Dessutom har den ett lock med inbyggd sil. Det är särskilt den inbyggda silen som gör att många bartendrar föredrar denna shaker, eftersom du inte behöver använda en extra sil eller göra öppningen mellan glas och metall så liten. Det är dock en smaksak, och vad människor föredrar varierar. Förutom botten och locket har Cobbleren också en liten kork, som många använder både för att stänga när de blandar drinkar och som en måttsked när de mäter upp alkohol.

Koppar shaker

Många nybörjare börjar med en Cobbler shaker, som ibland också kallas en Manhattan shaker eftersom den är enklare att använda. De mer erfarna bartendrarna väljer emellertid ofta en Boston shaker, eftersom det ger känslan av att vara närmare cocktailen.
En värld av olika Cobbler eller Manhattan shakers öppnar sig när du besöker Barlife, eftersom det finns ett brett utbud att välja mellan. Oavsett storlek, material och form hittar du många olika shakers som passar alla smaker. Du kan välja mellan en gyllene tredelad shaker i Yukiwa-stil, eller till och med en rakettformad cocktail shaker. Om du föredrar personlig design finns det också tillgängligt, förutom den mest vanliga Cobbler shakern i rostfritt stål med klassisk design. Om du gillar det mörka kan du också hitta en svart variant som sticker ut från mängden.

 

När drycken behöver en sil

Om du använder den tredelade shakern behöver du inte en extra sil, men du behöver en om du använder Boston shakern. Det finns olika siler, och den vanligaste är Hawthorne-silen, som är den klassiska silen med små öron.
Låt dig inspireras av vårt urval av siler hos Barlife här.
 
Du hittar många varianter av denna sil hos Barlife, samt den enklare julep-silen, som också kan vara användbar för vissa ändamål.

en sil används tillsammans med en shakerGoogle ratings 4.5
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna