LÄR DIG ATT NAVIGERA I EN VÄRLD AV COCKTAIL SHAKERS

Loading...
LÄR DIG ATT NAVIGERA I EN VÄRLD AV COCKTAIL SHAKERS

Även den mest oerfarna person som inte har någon kunskap om shakers och barvärlden, vet att en shaker är något man behöver som bartender. Alla har någon gång stått i en bar och sett när bartendern har blandat läckra drinkar med hjälp av en shaker. Om en bartender är duktig på att blanda, kommer han eller hon att få det att se lekande lätt ut, och som kund tänker man kanske inte på att det faktiskt ligger en hel del tanke bakom vilken shaker bartendern använder.

Det finns olika shakers som har olika fördelar, och dessutom har olika bartenders också sina egna favoriter. Det här är en guide till hur du navigerar i denna värld med barutrustning, ansett om du vill lära dig att blanda eller bara vill veta vilka tankar som går genom bartenderns huvud när han eller hon blandar en drink till dig.

 

en manhattan cocktail shaker

BOSTON SHAKERN ÄR EN KLASSIKER

Om man ska peka på en shaker som är speciellt populär så är det den typ som kallas "Boston", som har varit den mest använda i många år. Boston shakern har en historia som kan spåras tillbaka till 1800-talet, så den har några år på nacken.
 

Den klassiska Boston Shakern består av två delar; den övre delen är gjord av metall och den nedre delen är ursprungligen gjord av glas, även om det också finns exemplar där den nedre delen är gjord av metall. Du blandar en drink i glaset med de ingredienser du vill ha, samt is och allt annat du behöver. Sedan placerar du den övre metalldelen på glaset och skakar i upp till en minut så att ingredienserna blandas och vätskan kyls ner av isen.

Därefter silar man bort isen innan man häller upp drinken i ett glas. Detta kan göras med hjälp av olika cocktailsilar. Om man är en mer erfaren bartender kan man också helt enkelt göra öppningen mellan glaset och locket tillräckligt liten så att isen stannar kvar i glaset medan man häller upp. Här måste man dock ha god kontroll över drinken, eftersom det kräver mycket koncentration och erfarenhet.

Hos Barlife hittar du olika Boston shakers

 
Se Barlifes stora urval av Boston shakers här.
 
 
En av de klassiska och ganska enkla är den amerikanska Boston shakern, som kan rymma upp till 80 cl. Metalldelen är tillverkad av rostfritt stål och glasdelen är tillverkad av ett hållbart material. Det är viktigt att man inte använder ett vanligt glas i stället för det glas som följer med Boston shakern. Det beror på att det är bearbetat på ett speciellt sätt som gör att det klarar lite mer än ett vanligt glas.
 
American Boston shaker kostar 169 kronor och är riktigt bra att börja med eftersom den kan, det den ska, och man lätt kan göra flair och andra trick med den. Du kan också köpa en Boston shaker i kobbar, som ger en speciell effekt när du står och blandar. Om du vill ha mer användbarhet kan du hitta en Boston shaker med recept och mått på glasdelen, vilket både underlättar och ger inspiration till dig som bartender att blanda drinkar.
 

Cobbler: den tredelade shakern

En annan klassisk shaker år Cobbler shakern, som de flesta säkert också har sett.
 
Se vilka cobbler shakers vi har på Barlife här.
 
Boston shakern består av två delar, medan Cobbler shakern har lite mer. Den här typen av shaker består av en metallbas som är den behållare som man häller drinken i. Dessutom har den ett lock med en inbyggd sil. Det är framför allt den inbyggda silen som gör att många bartenders tycker att denna shaker är lättast att använda. Man behöver inte använda en annan sil eller försöka att hålla isbitarna på plats genom att försiktigt hälla upp drinken. Det är dock en fråga om smak, så vad folk föredrar är väldigt olika. Förutom basen och locket består Cobbler också av ett litet lock som många använder som mått för att mäta alkohol, förutom att använda det för att stänga shakern, när de blandar drinkar.

en flot kobber farvet cobbler shaker

Många nybörjare börjar med en Cobbler shaker - också kallat en Manhattan shaker - eftersom den är lätt att använda. De mer erfarna väljer dock ofta en Boston shaker eftersom den får en att känna att man är i bättre kontakt med sin cocktail.

En värld av olika Cobbler- eller Manhattan-shakersöppnas när du går in på Barlife, det finns så många att välja mellan. De finns i olika storlekar, material och form, så det finns något för alla. Du hittar både en gyllene tredelad shaker i Yukiwa-stil, och en cocktailshaker formad som en raket. Om du vill ha en shaker med en personlig design kan du också hitta en sådan, men också den vanligaste typen av cobbler shaker i rostfritt stål i klassisk design. Om du tycker mer om mörka tillbehör, kan du också hitta en svart variant som sticker ut lite från mängden.

 

NÄR DRINKEN BEHÖVER EN SIL

Om du använder den tredelade shakern behöver du ingen sil, men det gör du om du använder Boston shakern. Det finns olika silar och den vanligaste är Hawthorne-silen, som är den klassiska silen med de små öronen.
 
Låt dig inspireras av de många silarna hos Barlife här.
 
Hos Barlife hittar du många varianter av cocktailsilar, men du kan också hitta den något enklare julep strainer, som kan vara bra för vissa ändamål.

en strainer bruges i samarbejde med en shaker

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.5
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna