5 SLAGS ROM DU BARA MÅSTE SMAKA!

Loading...
5 SLAGS ROM DU BARA MÅSTE SMAKA!

Romvärlden är en underbar värld att dyka ner i, eftersom den innehåller så mycket rikedom och fantastiska smakupplevelser, att man aldrig kan uttömma den på nya nyanser.

Precis som whisky dricks och njuts rom över hela världen av unga och gamla, män och kvinnor, korta och långa.

Med andra ord är rom en mångsidig sprit som inte bedöms utifrån ekonomisk eller social status, utan helt enkelt utifrån individens entusiasm och kärlek till den himmelska drycken.

Det kan dock vara svårt att veta var man ska börja, eftersom utbudet av romflaskor på marknaden är nästan oändligt.

Därför har vi sammanställt denna lista med 5 fantastiska flaskor rom som vi tycker att du definitivt bör prova, eftersom dessa romflaskor innehåller några av de bästa faktorerna för en fantastisk flaska rom.       

 

Appleton Estate 21

Vi börjar i det jamaicanska hörnet med denna fantastiska Appleton Estate 21 som har lagrats på Bourbonekfat i 21 år.

Det handlar om en Appleton-rom som ligger i den mildare änden av skalan, och vissa romentusiaster skulle nästan beskriva denna Appleton rom, som en ’barnvänlig’ Jamaica-rom. Så om du gillar den fylliga och aromatiska jamaicanska stilen är det här rommen till dig.

Appleton Estate 21 är en så kallad "limited edition rom", som har lagrats i minst 21 år på Bourbonekfat. Doften har toner av apelsinskal, muskot, vanilj, mandel, kaffe och kakao.

Smaken har toner av nötter, melass och ek, som måste komma till sin rätt för en rom som har lagrats i 21 år. Dessutom har Appleton Estate 21 Years en lång, torr eftersmak, där känslan av brunt socker framträder och där önskan om ett glas mer säkert dyker upp.

Denna Jamaica-rom är bra att börja med om du aldrig tidigare har haft att göra med jamaicansk rom, eftersom den är otroligt fruktig, djup och betydligt mildare än andra typer av rom från Jamaica.

Detta innebär att medan andra typer av Jamaica-rom exploderar i munnen och har en wow-effekt, bjuder denna rom på fyllighet, ett djup och en komplexitet som är rundare och mildare.

Och du är verkligen inte i tvivel om att romen har legat minst 21 år på bourbonekfat, vilket de karismatiska tannin-, krydd- och fatkaraktärerna framhäver på bästa sätt.

Zacapa Centenario Edicion Negra 23

Från Jamaica fortsätter vi till Guatemala, som sedan slutet av sjuttiotalet har skämt bort världens romälskare med sin helt fantastiska Ron Zacapa rom, som vid flera tillfällen har röstats fram som världens bästa premiumrom.

Zacapa Centenario Edicion Negra 23 har röstats fram som världens bästa rom flera gånger och det är flera unika produktionsprocesser som skulle kunna förklara varför.

Först och främst använder Ron Zacapa inte melass, vilket är fallet i 90 procent av romindustrin.

I stället har de egna sockerrörsfält och använder den sockerrörshonung som kommer därifrån. Det är något dyrare, men de har också ett större innehåll av socker, vilket gör Zacapas rom sötare än många av deras konkurrenters.

För det andra lagras Zacapas rom enligt Soleras lagringssystemet, vilket ger romen en fantastisk karaktär.

På det hela taget är Zacapa Centenario Edicion Negra 23 en riktigt bra flaska rom som du definitivt bör prova minst en gång i ditt liv.

 

A.H. Riise Non Plus Ultra

Hoppa på flyget tillbaka till Jamaica, där A.H. Riise har producerat den underbara rommen "non plus ultra", som på engelska betyder "den bästa" eller "intet efter detta", vilket är en mycket bra beskrivning av den äldsta och finaste rommen i A.H. Riise's sortiment.

A.H. Riise Non Plus Ultra kännetecknas av sin vackra mörka färg och spännande toner av vanilj, apelsin, kola och körsbär, som tillsammans skapar en underbart mjuk och välbalanserad smak med en mild och mjuk eftersmak.

Vi skulle kunna berätta så mycket om denna härliga rom, men det är faktiskt bättre att du själv smakar på den och på så sätt själv kan bedöma denna underbara sprit.  

 

Bumbu Rom

I den milda änden av skalan hittar du den här karibiska Bumbu-rommen, som trots av sina bara 35 % har otroligt mycket att erbjuda smakmässigt.

Själva receptet bygger på en sekelgammal karibisk romtradition, så denna rom produceras alltså som en traditionell rom från karibien.

För att få maximal glädje av den här rommen bör den avnjutas helt och hållet som den är, så att den verkligen får lov att briljera med sin fantastiska smak.

Den doftar sött och har en touch av tropisk frukt. Smaknyanserna är komplexa och domineras först av de tropiska fruktaromerna. När dessa har tonats ner litegrann börjar du känna framträdande drag av kola och kakao.

Bumbu rom har alltså mycket att erbjuda och är definitivt värd att smaka.

 

Plantation Jamaica 

Vi avslutar listan med Plantation Jamaica-rom från Karibien. Det som är speciellt med den här rommen är hela destillationsprocessen, som sker i arabiska destillationsapparater efter en lång jäsningsprocess. Detta återspeglas i hög grad i romens intensitet och styrka.

Denna rom har en gyllene bärnstensfärg och en kraftfull smak och är både omtyckt och prisbelönt, vilket i sig motiverar att den finns med på listan över rumsorter som du verkligen bör överväga att prova.

Med det sagt är romvärlden i princip oändlig, och det finns inte ett facit för var man ska börja. Men med den här listan har du ett bra fundament för att smaka några av de bästa romsorterna som finns på marknaden.

Vi hoppas att inlägget har givit dig inspiration, och du är naturligtvis mer än välkommen att söka ytterligare inspiration här på BarLife.

 



Google ratings 4.5
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna