3 SLAGS RÖDVINSGLAS SOM DU BÖR KÄNNA TILL

Loading...
3 SLAGS RÖDVINSGLAS SOM DU BÖR KÄNNA TILL

Vilken är egentligen den viktigaste komponenten i ett välserverat glas rödvin? Är det vinet, är det glaset eller är det sällskapett

Ett dåligt vin kan räddas av ett bra vinglas och ett bra sällskap, men ett bra vin kan definitivt bli förstört av ett dåligt vinglas och ett mindre inspirerande sällskap. Det handlar alltså om att kombinera dessa tre kompontenter för att uppnå bästa möjliga resultat.

I det här inlägget ska vi fokusera på att göra dig lite mer medveten om hur viktiga vinglasen är för vinets uttryck, och mer specifikt ska vi berätta om vilka typer av rødvinsglas,som passar till vilka druvor.

Så om du är intresserad av att lära dig mer om hur du kan få en bättre upplevelse med rött vin, luta dig tillbaka och läs vidare.

 

Det basala vinglaset

Generellt sett består ett vinglas av olika delar: kupan, kanten, stjälken och foten. Tjockleken på själva kanten påverkar både vinets smak och dess temperatur. Vinglasets stjälk gör att du kan hålla i glaset utan att tillföra värme från handflatorna, vilket bidrar till att hålla den önskade serveringstemperaturen.

Själva kupan på glaset hjälper till att fånga upp alla viktiga aromer och kapsla in smakerna, och samtidigt är det också kupan som påverkar hur stor yta vinet kan syresättas på.

När vi nu har koll på den helt grundläggande kunskapen om hur ett vinglas bidrar till vinet, är vi redo att dyka ner i olika typer av vinglas som passar till olika slags druvor.

Läs mycket mer om vinglas här.

 

Bordeauxglaset

Om du gillar viner som är lite tyngre och har mycket kropp, så är det bordeauxglaset du ska ha tag i. Kupan är något smalare än på vanliga rödvinsglas och för att förstärka vinets smak, är glaset också något högre. Detta gör att vinet kommer långt in i munnen, så att du verkligen märker dess kraft.

Druvor som ’Malbec’, ’Syrah’, ’Cabernet Franc’, ’Cabernet Sauvignon’ och ’Merlot’ passar utmärkt till Bordeauxglasen.

Här hitter du det perfekta Bordeaux-glaset.

 

Bourgogneglaset

Som motsättning till Bordeauxglaset hittar du Bourgogneglaset, som både har en bredare kupa och är något kortare än Bordeauxglaset. Det här glaset är perfekt för lättare viner med mycket kropp.

Glaset är utformat så att vinet träffar längst fram på tungan, så att alla nyanserna framhävs och vindrickaren får ett komplett intryck av vinet.

Druvorna ’Pinot Noir’, ’Barolo’, ’Barbera’ och ’Barbaresco ’är utmärkta för Bourgogne-glaset.

Du kan hitta ditt nästa Nourgogne-glas här.

 

GLASET FÖR AMARONE

Det speciella med Amaroneglaset är att det smalnar av mot glasets öppning. Kupan är bred med mycket plats, medan glasets mynning går ut igen efter att först ha avsmalnat.

Alla dessa faktorer bidrar till att framhäva de fruktiga aromerna och tanninrika nyanserna som en bra Amarone kan erbjuda.

Naturligtvis passar en god Amarone bra till det här glaset, men du kan också använda glaset till en läcker Shiraz-druva.

Hitta Amarone-glaset här.

 

Nu vet du lite mer om hur glasets design påverkar hur vinet utvecklas i glaset, men också att det har betydelse, vilket område i munnen som vinet först kommer i kontakt med. Om du börjar lägga märke till dessa detaljer när du serverar vin, kommer du förmodligen att märka att den totala vinupplevelsen förbättras avsevärt.

Du är mer än välkommen att søge inspiration i vores store glassortiment, där vi har glas för alla situationer.

 



Google ratings 4.5
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna