Hamn

På BarLife har vi några av de bästa portvinerna på marknaden, då vi är av den övertygelsen att bra portvin ska vara tillgängligt för alla.

Så känn dig mer än välkommen att ge dig ut på äventyr bland vårt stora utbud av portviner på denna sida. läs mer här

Loading...
Sätt stigande sortering
 1. DUORUM SEN FLASKA ÅRGÅNG 2017 4045153 by DUORUM color Svart
  DUORUM SEN FLASKA ÅRGÅNG 2017
  295,00 SEK
 2. DUORUM VINTAGE PORT 2017 4045143 by DUORUM color Svart
  DUORUM VINTAGE PORT 2017
  1859,00  SEK
 3. D. VID DUORUM PORTO TAWNY 4045163 by DUORUM color Svart
  D. VID DUORUM PORTO TAWNY
 4. COLUMBIA WINERY MERLOT 2016 4011043 by COLUMBIA WINERY color Svart
  COLUMBIA WINERY MERLOT 2016
  325,00 SEK
 5. MARQUES DE BORBA SEN SKÖRD 2017 4045103 by João Portugal Ramos color Svart
  MARQUES DE BORBA SEN SKÖRD 2017
  345,00 SEK
Sätt stigande sortering

Du kanske redan dricker portvin till risalamanden och kan ha svårt att para ihop den alkoholhaltiga portugisiska drycken med något annat än dessertvin.

Men i själva verket kan portvin användas till mycket mer än bara efterrätten, och bara av den anledningen älskar vi här på BarLife otroligt mycket portvin. Drick portvin som aperitif eller njut av ett glas i en lugn stund sent på kvällen.

Du kan även enkelt sätta ihop en större meny kring portvin, där portvinet blir kvällens huvudvin.Denna upplevelse kan dock vara lite tung, då portvin har högre alkoholprocent än vanligt vin, och därför väljs detta ofta bort.

Vad är portvin?

Kort sagt är portvin en väldigt speciell typ av vin, som produceras på portugisiska druvor, och som har en högre alkoholprocent än man upplever med de mer traditionella vinerna.

Själva produktionen av portvin är inte så komplex igen, och påminner mycket om den process som sker när traditionellt vin tillverkas. Den stora skillnaden uppstår genom att jäsningen av druvmusten stoppas vid framställningen av portvin.

Detta görs genom att tillsätta druvsprit när musten har en alkoholprocent på mellan 6-7%. Genom att stoppa jäsningsprocessen tidigare får musten behålla en viss del restsocker som sedan hjälper till att göra vinet sötare.

Som en sista del av portvinsskapandet ska den lagras på fat mellan 2-3 år beroende på vilken typ av portvin som är tänkt.

De olika typerna av portvin

Allt portvin produceras i regionen Douro, som ligger i norra Portugal. Ändå är det en enorm variation i urvalet av vilka typer av portvin du kan hitta på marknaden.

Det är så att portvin kan delas in i olika sorters kategorier, beroende på hur det har gjorts, och denna uppdelning kan vara bra att tänka på när man väljer sitt nästa portvin.

De allra flesta känner till det röda portvinet som också är det vanligaste. Men det finns även vit portvin och rosa portvin – även kallad roseport – på marknaden, så du har ett brett fält att röra dig inom.

Nedan kommer vi att granska några av de viktigaste genrerna som finns, så att du lättare kan navigera mellan vilka skillnader du behöver vara medveten om.

Vitt portvin

Den här typen av portvin görs på gröna druvor, eftersom det är ganska traditionellt vitt vin och den lagras vanligtvis på fat mellan två och tre år.

Det vita portvinet är ganska mångsidigt. Du kan använda den till både skaldjur och till alla sorters tapasrätter.

Dessutom kan den också lätt bota efterrätten, men var försiktig så att du inte väljer ett vitt portvin med för mycket sötma, då det i så fall kan gå och bli väldigt sött i sött.

Rubinportvin

Rubyportvin tillverkas i princip på samma sätt som vitt portvin gör, bara att här används blå druvor istället för gröna. Detta portvin har den kortaste lagringstiden på fat, vilket är max två år, varefter resten av lagringen sker på flaska.

Rubyportvin filtreras innan det hälls upp i flaskan och smaken kommer typiskt att kännetecknas av en frisk sötma, som avkomma från mogna bär och frukter.

Eftersom denna typ av portvin erbjuder den mer fruktiga och tanniska smaken, kan du enkelt servera ett Ruby Portvin till en röd biff eller som ett val av vin till en ankstek.

Samtidigt kan du också enkelt servera Ruby portvin till en smakrik efterrätt, som mer domineras av mörka frukter, bär och choklad.

Vintage portvin

Här har vi att göra med ett portvin som uteslutande är inriktat på årgångar. Det betyder just att årgångsportvinsårgångar bestäms av speciellt utvalda druvor, vilket ska säkerställa att kvaliteten på denna typ av portvin är hög. Endast under de bästa skördeåren produceras den vintage portvin.

Liksom för ovanstående viner måste årgångsportvin lagras på fat i mellan 2 till 3 år, varefter mognadsprocessen fortsätter under en längre period – gärna mellan 15 – 30 år.

Det är ofiltrerat, till skillnad från Ruby portvin, vilket gör att det bildar ett starkt lager av sediment.

Vintageportvin är något av högsta kvalitet inom portvin och man kommer ofta att möta en väldigt fyllig och söt smakupplevelse som till den grad präglas av de mörka frukterna och kryddorna. Så om du vill kvalitetssäkra dig själv är årgångsportvin ett otroligt bra kort.

LBV – Late Bottled Vintage

Som lillebror till det tidigare beskrivna årgångsportvinet hittar du typen lbv portvin. Late Bottled Vintage portvin produceras i ungefär samma stil som man känner det från Ruby portvin, bara att vinet är från en specifik årgång.

LBV-portvin skiljer sig från årgångsportvin genom att ha en mycket längre lagringsprocess på fat, som vanligtvis tar en plats mellan 4-6 år, varifrån namnet "sent buteljerat" härstammar.

Det kommer att ge dig en komplex och intensivt söt smakupplevelse, där de mörkare frukterna, bären och nötterna återigen kommer att utgöra bakgrunden för smaktemat.

Tawny portvin

Till skillnad från LBV-portvinet som vanligtvis består av en specifik årgång, så kommer det också Tawny portvin ofta bestå av flera olika årgångar.

Denna typ lagras i minst 3 år på fat, vilket gör att de starka röda färgpigmenten minskar, vilket ger portvinet ett gyllenbrunt uttryck jämfört med andra starka mörkröda portviner.

Smaken är dock inte lika söt som med andra typer av portvin, och toner som choklad, kaffe, vanilj och kola kommer ofta till sin rätt med en typisk Tawny-port.

T.ex. ett Tawny portvin passar perfekt till diverse ostar eller till desserter som innehåller nötter, kola eller torkad frukt.

En gammaldags äppelkaka kan också lätt serveras i kombination med ett gott glas Tawny portvin, eller så kan du njuta av den helt ensam som den är.

Colheita portvin

Detta portvin påminner otroligt mycket om den tidigare beskrivna Tawny, genom att det har lagrats på fat sedan skördeåret. Ett Colheita-portvin är dock ett årgångsvin, så du kan se på flasketiketten exakt hur gammalt portvinet är, vilket också är fallet för årgångstyperna.

Den ska gärna få lagras i ett antal år så att den kan hinna utvecklas till den bästa versionen av sig själv.

Liksom med Vintage portvin anses Colheita vara någon av de bästa kvaliteten på marknaden, så vill du ha fingrarna i ett kvalitetsportvin som är extra lagrat så är Colheita portvin inget dåligt val.

Hur du serverar ditt portvin

Behöver du servera portvin till dina gäster är det först och främst extra stilrent att servera på riktigt portvinsglas. När du har bemästrat dessa bör ditt portvin ha en serveringstemperatur på runt 16 grader. Detta är åtminstone den klassiska tumregeln, men temperaturen på portvin kan variera från flaska till flaska.

Dessutom bör du vara medveten om hållbarheten för ett portvin efter att det har öppnats. Vattnen är uppdelade till den grad när diskussionen går på hur lång hållbarhet portvin har. I grund och botten finns det ingen definition av hur länge ett portvin kan hålla.

Om du är intresserad av att följa smakutvecklingen hos ett portvin, så kommer du med största sannolikhet inte att tycka att ett portvin blir för gammalt utan att det helt enkelt utvecklas med tiden.

Det bör dock nämnas att de flesta portviner är färdiga att dricka på flaska och även bör avnjutas när de är färska. Genom att ha en flaska portvin öppen för lång tid kommer den att tappa saft och kraft.

Här på BarLife hittar du regelbundet olika erbjudanden på portvin, så du har möjlighet att göra ett bra fynd. Annars är du varmt välkommen att utforska vårt sortiment, för att hitta det portvin som passar dina önskemål perfekt.

Vi kommer här att ge tre rekommendationer om fallrepet som du lämpligen skulle kunna titta närmare på. Den första är en Taylors LBV portvin, som är perfekt välbalanserad i arom och smak.

Den andra vi skulle rekommendera till dig är den här vitt Sandeman portvin, som med sin enkelhet passar otroligt bra som aperitif eller till en söt dessert.

I slutändan ska vi bara komma runt till denna klassiker Rozes Ruby Portvin, som kapslar in de klassiska portvinsnoterna av mörka bär, choklad, vanilj och kryddor. Perfekt för en utsökt fruktdessert.

Med detta är du väl rustad att välja ditt nästa portvin.

Njut av!

Trustpilot ratings 4.7 Google ratings 4.5
Copyright © 2015-2021 Barlife APS
Dankort VISA MasterCard JCB MobilePay Maestro American Express Viabill Klarna